Reklama
Rozwiń

Czy współpraca może być wartością dodaną w rolnictwie?

W czasach intensywnej transformacji rolniczej, jak pokazują działania w UE, współpraca między rolnikami jest kluczowa dla zwiększenia konkurencyjności i wprowadzania innowacji.

Publikacja: 23.08.2024 00:01

Liderzy obszarów wiejskich powinni angażować się w tworzenie sieci współpacy

Liderzy obszarów wiejskich powinni angażować się w tworzenie sieci współpacy

Foto: Darek Golik

MATERIAŁ PARTNERA CYKLU

W publikacji „Współpraca producentów rolnych sposobem na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich” Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie wskazuje, że: „Prawo Unii Europejskiej, a także krajowe, od wielu już lat daje rolnikom możliwość organizowania się, a także uzyskania wsparcia finansowego na ten cel, zarówno w sposób bezpośredni, jak i przez różnego rodzaju preferencje”, jednak wciąż brakuje między gospodarstwami rolnymi silnej wspólnoty realizowanych celów. To właśnie współpraca pozwala na efektywną wymianę doświadczeń i praktyczne wdrażanie innowacji.

– Polscy rolnicy nie są dla siebie konkurencją – wskazuje Artur Grzybiński – lider z woj. podlaskiego, działający w spółdzielni producentów trzody chlewnej, z którym współpracujemy w ramach projektu energiadlawsi.pl. Ta grupa rolników, działając razem, udowadnia, jak rozwijająca i opłacalna jest współpraca. Rolnicy dzielą się swoimi zasobami, dokonują wspólnych zakupów i inwestycji oraz planują rozwój indywidualny w oparciu o potrzeby grupowe. Dzięki temu między innymi znacząco wzmacniają swoją konkurencyjność i pozycję na rynku.

Agnieszka Tołłoczko-Wróbel – liderka z woj. warmińsko-mazurskiego, wskazuje, że rolnicy, którzy współpracują, pomagają sobie nawzajem, wymieniają się doświadczeniem, tworzą pewnego rodzaju strefę bezpieczeństwa, co czyni ich mniej podatnymi na zewnętrzne czynniki.

W czasach zmian klimatycznych skuteczne rozwiązania są na wagę złota. Obszary rolne mają zupełnie inną charakterystykę w różnych regionach, a odpowiednia agrotechnika w obszarze lokalnym może być panaceum na kolejne zmiany.

Reklama
Reklama

Marcin Gryn – lider z woj. lubelskiego, prowadzi działania edukacyjne w swoim wolnym czasie i wskazuje, że taka forma zapewnia bardzo dobrą komunikację pomiędzy lokalnymi rolnikami. Chce, aby rolnicy, którzy go znają, podążali za dobrymi i sprawdzonymi przez niego rozwiązaniami, realizując tym samym swoistą „praktyczną edukację” i ideę rolnictwa społecznego.

Działając lokalnie, liderzy dostrzegają wyzwania, z którymi mierzą się inni rolnicy. Poprzez zaangażowanie to właśnie oni mogą przyczynić się do tworzenia bardziej zrównoważonych i efektywnych rozwiązań w obszarze rolnictwa, a także być głosem wśród decydentów, chociażby uczestnicząc w pracach parlamentarnych.

Marcin Bańcerowski – lider z woj. mazowieckiego, w ramach działań edukacyjnych rozpoczął dodatkowo współpracę z uczelnią wyższą, gdzie będzie dzielił się swoimi doświadczeniami z branży przetwórstwa. Będzie opowiadał o szansach, ale też zagrożeniach i problemach, które napotkał w kontekście zarówno działań organizacyjno-prawnych, budowania zakładu przetwórczego (soki i wina owocowe), ale przede wszystkim wprowadzania produktu na rynek, promocji tego produktu, zbudowania strategii ceny, porozumienia się z konsumentami i utrzymania konsumenta, a co kluczowe – pozycji rolnika w takim przedsięwzięciu.

W ramach inicjatywy w zakresie przetwórstwa polskich owoców Marcin wprowadza innowacyjne rozwiązania mające na celu praktyczną edukację i przeprowadzenie rolników przez proces produkcji i dystrybucji produktów przetworzonych z owoców.

Jak wskazał wiceprezes Stowarzyszenia im. prof. Żmijewskiego dr inż. Grzegorz Maśloch, obserwując trendy w Unii Europejskiej, wyraźnie widać lokalne inicjatywy, w których rolnicy oraz lokalne społeczności biorą odpowiedzialność już nie tylko za wyprodukowanie surowca, ale także za tworzenie produktów w ujęciu marketingowym. Podejście takie to realne bycie współdecydentem i współbeneficjentem lokalnych inicjatyw.

Zaangażowanie liderów obszarów wiejskich w tworzenie sieci współpracy jest niezwykle istotne dla sukcesu transformacji polskiego rolnictwa. Zmiany technologiczne oraz społeczne są nieuniknione – to one będą decydować o rozwoju konkurencyjności polskiego rolnictwa.

Reklama
Reklama

MATERIAŁ PARTNERA CYKLU

W publikacji „Współpraca producentów rolnych sposobem na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich” Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie wskazuje, że: „Prawo Unii Europejskiej, a także krajowe, od wielu już lat daje rolnikom możliwość organizowania się, a także uzyskania wsparcia finansowego na ten cel, zarówno w sposób bezpośredni, jak i przez różnego rodzaju preferencje”, jednak wciąż brakuje między gospodarstwami rolnymi silnej wspólnoty realizowanych celów. To właśnie współpraca pozwala na efektywną wymianę doświadczeń i praktyczne wdrażanie innowacji.

Pozostało jeszcze 84% artykułu
Reklama
Akcje Specjalne
Bezpiecznie przejść przez czas zmian
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Akcje Specjalne
Sieci, czyli wąskie gardło transformacji energetycznej
Akcje Specjalne
Dobre chęci to za mało. Jak sfinansować energetyczną rewolucję?
Akcje Specjalne
Węglowe zaszłości. Dłuższy dystans, większe wyzwania
Akcje Specjalne
Rolnicy i sadownicy postulują zmiany
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama