MATERIAŁ PARTNERA CYKLU
W publikacji „Współpraca producentów rolnych sposobem na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich” Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie wskazuje, że: „Prawo Unii Europejskiej, a także krajowe, od wielu już lat daje rolnikom możliwość organizowania się, a także uzyskania wsparcia finansowego na ten cel, zarówno w sposób bezpośredni, jak i przez różnego rodzaju preferencje”, jednak wciąż brakuje między gospodarstwami rolnymi silnej wspólnoty realizowanych celów. To właśnie współpraca pozwala na efektywną wymianę doświadczeń i praktyczne wdrażanie innowacji.
– Polscy rolnicy nie są dla siebie konkurencją – wskazuje Artur Grzybiński – lider z woj. podlaskiego, działający w spółdzielni producentów trzody chlewnej, z którym współpracujemy w ramach projektu energiadlawsi.pl. Ta grupa rolników, działając razem, udowadnia, jak rozwijająca i opłacalna jest współpraca. Rolnicy dzielą się swoimi zasobami, dokonują wspólnych zakupów i inwestycji oraz planują rozwój indywidualny w oparciu o potrzeby grupowe. Dzięki temu między innymi znacząco wzmacniają swoją konkurencyjność i pozycję na rynku.
Agnieszka Tołłoczko-Wróbel – liderka z woj. warmińsko-mazurskiego, wskazuje, że rolnicy, którzy współpracują, pomagają sobie nawzajem, wymieniają się doświadczeniem, tworzą pewnego rodzaju strefę bezpieczeństwa, co czyni ich mniej podatnymi na zewnętrzne czynniki.
W czasach zmian klimatycznych skuteczne rozwiązania są na wagę złota. Obszary rolne mają zupełnie inną charakterystykę w różnych regionach, a odpowiednia agrotechnika w obszarze lokalnym może być panaceum na kolejne zmiany.