MATERIAŁ PARTNERA CYKLU
W publikacji „Współpraca producentów rolnych sposobem na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich” Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie wskazuje, że: „Prawo Unii Europejskiej, a także krajowe, od wielu już lat daje rolnikom możliwość organizowania się, a także uzyskania wsparcia finansowego na ten cel, zarówno w sposób bezpośredni, jak i przez różnego rodzaju preferencje”, jednak wciąż brakuje między gospodarstwami rolnymi silnej wspólnoty realizowanych celów. To właśnie współpraca pozwala na efektywną wymianę doświadczeń i praktyczne wdrażanie innowacji.
– Polscy rolnicy nie są dla siebie konkurencją – wskazuje Artur Grzybiński – lider z woj. podlaskiego, działający w spółdzielni producentów trzody chlewnej, z którym współpracujemy w ramach projektu energiadlawsi.pl. Ta grupa rolników, działając razem, udowadnia, jak rozwijająca i opłacalna jest współpraca. Rolnicy dzielą się swoimi zasobami, dokonują wspólnych zakupów i inwestycji oraz planują rozwój indywidualny w oparciu o potrzeby grupowe. Dzięki temu między innymi znacząco wzmacniają swoją konkurencyjność i pozycję na rynku.
Agnieszka Tołłoczko-Wróbel – liderka z woj. warmińsko-mazurskiego, wskazuje, że rolnicy, którzy współpracują, pomagają sobie nawzajem, wymieniają się doświadczeniem, tworzą pewnego rodzaju strefę bezpieczeństwa, co czyni ich mniej podatnymi na zewnętrzne czynniki.
W czasach zmian klimatycznych skuteczne rozwiązania są na wagę złota. Obszary rolne mają zupełnie inną charakterystykę w różnych regionach, a odpowiednia agrotechnika w obszarze lokalnym może być panaceum na kolejne zmiany.
Marcin Gryn – lider z woj. lubelskiego, prowadzi działania edukacyjne w swoim wolnym czasie i wskazuje, że taka forma zapewnia bardzo dobrą komunikację pomiędzy lokalnymi rolnikami. Chce, aby rolnicy, którzy go znają, podążali za dobrymi i sprawdzonymi przez niego rozwiązaniami, realizując tym samym swoistą „praktyczną edukację” i ideę rolnictwa społecznego.
Działając lokalnie, liderzy dostrzegają wyzwania, z którymi mierzą się inni rolnicy. Poprzez zaangażowanie to właśnie oni mogą przyczynić się do tworzenia bardziej zrównoważonych i efektywnych rozwiązań w obszarze rolnictwa, a także być głosem wśród decydentów, chociażby uczestnicząc w pracach parlamentarnych.
Marcin Bańcerowski – lider z woj. mazowieckiego, w ramach działań edukacyjnych rozpoczął dodatkowo współpracę z uczelnią wyższą, gdzie będzie dzielił się swoimi doświadczeniami z branży przetwórstwa. Będzie opowiadał o szansach, ale też zagrożeniach i problemach, które napotkał w kontekście zarówno działań organizacyjno-prawnych, budowania zakładu przetwórczego (soki i wina owocowe), ale przede wszystkim wprowadzania produktu na rynek, promocji tego produktu, zbudowania strategii ceny, porozumienia się z konsumentami i utrzymania konsumenta, a co kluczowe – pozycji rolnika w takim przedsięwzięciu.
W ramach inicjatywy w zakresie przetwórstwa polskich owoców Marcin wprowadza innowacyjne rozwiązania mające na celu praktyczną edukację i przeprowadzenie rolników przez proces produkcji i dystrybucji produktów przetworzonych z owoców.
Jak wskazał wiceprezes Stowarzyszenia im. prof. Żmijewskiego dr inż. Grzegorz Maśloch, obserwując trendy w Unii Europejskiej, wyraźnie widać lokalne inicjatywy, w których rolnicy oraz lokalne społeczności biorą odpowiedzialność już nie tylko za wyprodukowanie surowca, ale także za tworzenie produktów w ujęciu marketingowym. Podejście takie to realne bycie współdecydentem i współbeneficjentem lokalnych inicjatyw.
Zaangażowanie liderów obszarów wiejskich w tworzenie sieci współpracy jest niezwykle istotne dla sukcesu transformacji polskiego rolnictwa. Zmiany technologiczne oraz społeczne są nieuniknione – to one będą decydować o rozwoju konkurencyjności polskiego rolnictwa.
MATERIAŁ PARTNERA CYKLU