Reklama
Rozwiń

Biopaliwa w ogniu krytyki

Niemieccy naukowcy twierdzą, że produkowane w Europie biopaliwa nie spełniają wymogów stawianych im przez Brukselę. ONZ oskarża je z kolei o przyspieszanie tempa wzrostu cen żywności

Publikacja: 20.08.2012 11:46

Biopaliwa w ogniu krytyki

Foto: Bloomberg

Dwóch ekspertów z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie - Gernot Pehnelt i Christoph Vietze - przeprowadziło testy na produkowanych lokalnie biodieslach na bazie rzepaku. Osiem na dziesięć z przebadanych paliw nie spełniało wymogów wprowadzonej trzy lata temu unijnej dyrektywy w sprawie energii odnawialnej. Wymaga ona, by emisja dwutlenku węgla w czasie wytwarzania i stosowania biopaliw w transporcie była co najmniej 35 proc. niższa od emisji pochodzącej z paliw kopalnych. W większości przypadków testowanych biopaliw wskaźnik ten znajdował się poniżej poziomu 30 proc.

- Uzyskane wyniki wskazują na to, że "trwałość projektu" biodiesli na bazie rzepaku w rozumieniu unijnej dyrektywy dotyczącej energii odnawialnej jest w najlepszym razie dyskusyjna, a w większości przypadków po prostu nieuzasadniona – powiedział Pehnelt.

Niemcy, Francja i Włochy są największymi europejskimi producentami biopaliw na bazie rzepaku. Unia Europejska chce, by do roku 2017 współczynnik redukcji emisji CO

2

z biopaliw wyniósł 50 proc.

Trwająca w Stanach Zjednoczonych ogromna susza, największa od pół wieku, sprawiła, że biopaliwa ponownie znalazły się w ogniu krytyki. Organizacja Narodów Zjednoczonych twierdzi, że m.in. z ich powodu w szybkim tempie rosną ceny żywności na świecie.

Z kolei  José Graziano da Silva, dyrektor generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), chce, by Stany Zjednoczone wstrzymały wspieraną przez rząd produkcję etanolu na bazie kukurydzy, który jest następnie mieszany z benzyną. Da Silva obawia się bowiem, że świat zmierza w stronę kolejnego kryzysu żywnościowego.

Tym głosom wtóruje również prezes Nestle, Peter Brabeck. Wezwał on polityków do lobbowania w sprawie zakończenia używania żywności w produkcji biopaliw. – Nie oznacza to, że produkcja biopaliw powinna być zarzucona całkowicie, ale ich producenci powinni używać w tym celu innych materiałów organicznych – powiedział Brabeck szwajcarskiej gazecie "SonntagsZeitung". – Naszym problemem jest to, że blisko połowa amerykańskich zbiorów kukurydzy i 60 proc. europejskich zbiorów rzepaku jest przeznaczana na produkcję biopaliw – dodał prezes Nestle.

Dwóch ekspertów z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie - Gernot Pehnelt i Christoph Vietze - przeprowadziło testy na produkowanych lokalnie biodieslach na bazie rzepaku. Osiem na dziesięć z przebadanych paliw nie spełniało wymogów wprowadzonej trzy lata temu unijnej dyrektywy w sprawie energii odnawialnej. Wymaga ona, by emisja dwutlenku węgla w czasie wytwarzania i stosowania biopaliw w transporcie była co najmniej 35 proc. niższa od emisji pochodzącej z paliw kopalnych. W większości przypadków testowanych biopaliw wskaźnik ten znajdował się poniżej poziomu 30 proc.

Energetyka
Strategie spółek pozwolą zarobić, ale nie wszędzie
Energetyka
Rząd znów szuka prezesa URE. Jest cicha faworytka
Energetyka
Dziennikarz "Parkietu" i "Rzeczpospolitej" znów najlepszy
Energetyka
Rozmowy ZE PAK z bankami z szansą na finał. Nadzieje inwestorów rosną
Energetyka
Rządowe wsparcie pomaga spółkom energetycznym