Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami

Łączą się dwie rodzinne firmy produkujące słodycze – polski Colian i niemiecki Gubor Schokoladen. Szczegółów finansowych fuzji nie podano, ale powstaje gigant produkujący około 85 tys. ton słodyczy rocznie.

Publikacja: 06.05.2025 13:35

Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami

Foto: Colian

Jak podają Colian i Gubor Schokoladen, w efekcie ich fuzji powstanie podmiot zatrudniający w 11 zakładach 4,2 tys. pracowników. Dwie firmy rodzinne łączą siły, by razem rosnąć oraz skuteczniej podbijać rynki międzynarodowe. Fuzja przyniesie efekty synergii m.in. w obszarach zakupów, produkcji, logistyki i innowacji.

Fuzja firm Colian i Gubor Schokoladen. Dlaczego czekoladowi giganci łączą się? 

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji