Inspektorzy Michelina wkroczyli do restauracji kolejnego polskiego miasta. Co zobaczyli?

W najnowszym wydaniu przewodnika Michelin Polska pierwszy raz znajdą się oceny restauracji z Wrocławia. Stolica Dolnego Śląska to piąte miejsce w Polsce, po Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Trójmieście, ujęte w przewodniku.

Publikacja: 06.05.2025 11:47

Inspektorzy Michelina wkroczyli do restauracji kolejnego polskiego miasta. Co zobaczyli?

Foto: PAP, Maciej Kulczyński

To efekt współpracy Michelina z Polską Organizacją Turystyczną.

Podczas wizyty we Wrocławiu inspektorzy przewodnika Michelin odkryli bardzo zróżnicowaną ofertę gastronomiczną, od hiszpańskiej po koreańską - pisze Michelin Polska w komunikacie. Szczególnie spodobała im się jednak nowoczesna kuchnia polska, inspirowana lokalnymi tradycjami i narodowymi smakami.

- Po dodaniu Gdańska, Gdyni i Sopotu do przewodnika Michelin Polska w 2024 roku obecnie cieszymy się z rozszerzenia zestawienia o Wrocław. To daje nam możliwość wyróżnienia jeszcze większej liczby utalentowanych szefów kuchni w kraju i podkreślenia dynamicznego rozwoju sceny kulinarnej w Polsce - mówi dyrektor przewodnika Michelin Gwendal Poullennec, cytowany w komunikacie.

- Nasi anonimowi inspektorzy odkrywali to piękne i tętniące życiem miasto z jego bogatą historią i nieoczywistym urokiem, który może niejednego zaskoczyć. Spacerowali po Starym Mieście, w tym Ostrowie Tumskim, podziwiając jego wspaniałą architekturę i wyjątkową atmosferę. Z zachwytem oglądali imponujący rynek i charakterystyczne zabytki, takie jak gotycki ratusz, katedra czy Pałac Królewski. Nie mogli też przejść obojętnie obok słynnych wrocławskich krasnali - niezwykłej kolekcji ponad 800 figurek rozsianych po całym mieście. Podczas swoich wizyt zwrócili uwagę na młodzieńczą energię miasta, która przyciąga zarówno mieszkańców, jak i turystów - dodaje.

Czytaj więcej

Turystyczny portal Dolnego Śląska w nowej odsłonie. „Inspirująca narracja o regionie”

Promocja Polski przez kuchnię

Przewodnik Michelin, czytamy dalej, kieruje się w swoich wyborach wyłącznie ocenami anonimowych inspektorów. Selekcja restauracji pozostaje niezależna i oparta na jednolitych kryteriach stosowanych globalnie. Przewodnik Michelin współpracuje z lokalnymi organizacjami turystycznymi, w tym wypadku z Polską Organizacją Turystyczną, partnerstwa ograniczają się jednak wyłącznie do działań promocyjnych.

- Współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej ze znanym na całym świecie przewodnikiem Michelin zaowocowała kolejnym sukcesem. Wrocław i Dolny Śląsk dołączyły do grona czterech polskich regionów, które znalazły się już w tej prestiżowej publikacji, z czego jestem niezmiernie dumny. Tradycje kulinarne są nierozerwalnie powiązane z legendarną polską gościnnością, która z kolei doskonale wpisuje się w najnowsze światowe trendy turystyczne. Bardzo się cieszę, że polska oferta kulinarna jest tak wysoko ceniona przez międzynarodowych turystów, ponieważ stwarza to wspaniałe możliwości promocji naszego kraju - mówi prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szmytke.

Tegoroczna lista rekomendowanych restauracji w Polsce została przygotowana w oparciu o wieloletnią metodologię Michelina. Ocenie podlegają jakość składników, harmonia smaków, opanowanie technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni wyrażona w daniach i konsekwencja, zarówno w menu, jak i na przestrzeni czasu.

Pełne zestawienie wyróżnionych restauracji zostanie opublikowane 10 czerwca.

RPBLIK

Wybierz miesięczną subskrypcję rp.pl i zapłać za pomocą Płatności powtarzalnych BLIK

Skorzystaj z oferty

Czytaj więcej

Kolejne polskie miasta w przewodniku Michelina. „Imponująca oferta kulinarna”

Poza restauracjami najnowszy przewodnik Michelin będzie zawierał listę ponad 6 tysięcy hoteli w ponad 130 krajach, w tym w Polsce. Eksperci Michelina wybrali te obiekty ze względu na ich wyjątkowy styl, jakość obsługi i niepowtarzalność.

Pierwszy przewodnik Michelin ukazał się we Francji na przełomie XIX i XX wieku jako praktyczny poradnik dla kierowców, mający również wspierać sprzedaż opon. Siedziba Michelina mieści się w Clermont-Ferrand we Francji. Firma działa w 175 krajach i zatrudnia 129,8 tysiąca osób.

To efekt współpracy Michelina z Polską Organizacją Turystyczną.

Podczas wizyty we Wrocławiu inspektorzy przewodnika Michelin odkryli bardzo zróżnicowaną ofertę gastronomiczną, od hiszpańskiej po koreańską - pisze Michelin Polska w komunikacie. Szczególnie spodobała im się jednak nowoczesna kuchnia polska, inspirowana lokalnymi tradycjami i narodowymi smakami.

Pozostało jeszcze 91% artykułu
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Zanim Wyjedziesz
Podlaskie Bony Turystyczne jak ciepłe bułeczki. Zniknęły w dwie i pół minuty
Zanim Wyjedziesz
Górskie jeziora zamiast morza i kolacje przy pełni księżyca, czyli Austria na lato
Zanim Wyjedziesz
Wulkan Etna na Sycylii obudził się i wyrzuca popiół i lawę
Zanim Wyjedziesz
Skrzynki na klucze do wakacyjnych mieszkań zostają. Sąd uchylił ograniczenie
Zanim Wyjedziesz
Norwegia buduje tunel pod fiordem. Będzie łatwiej podróżować po zachodnim wybrzeżu
Zanim Wyjedziesz
Liverpool po tragedii. Czy to wciąż miasto bezpieczne dla turystów?