#RZECZoBIZNESIE: Anna Gayer: Kiedyś zanieczyszczenie powietrza było znacznie większe

tv.rp.pl

Wcale nie jest to problem ostatnich lat, po prostu więcej się o nim mówi – zauważa Anna Gayer, Zakład Informatyki i Badań Jakości Środowiska, Politechnika Warszawska, ekspertka ds. zanieczyszczenia powietrza w Fundacji #13, gość programu Michała Niewiadomskiego.

Gość wyjaśniła, że poziomy zanieczyszczeń powietrza bada instytucja państwowa. – Państwowy Monitoring Środowiska jest zobowiązany do prowadzenia pomiarów – mówiła Gayer.

– To, co słyszymy w mediach o przekroczonych normach, to prawda. Jakość powietrza nie jest najlepsza. Chyba, że słyszymy o przekroczonych normach godzinowych. To jest pewne przybliżenie, bo normy mamy dobowe i roczne – tłumaczyła.

Przyznała, że aplikacja na smartfony „Powietrze” posiada rzetelne dane. – Cała polityka powietrzna jest oparta na tych danych. Inne aplikacje często bazują na tych pomiarach – mówiła.

Gayer podkreśliła, że nie możemy mówić o przekroczonej normie, która jest mniejsza niż doba. – Nie możemy powiedzieć po godzinie, że norma jest przekroczona. Może być tak, że przez 3 godziny w ciągu doby poziom zanieczyszczeń jest wysoki, a przez resztę dnia spada i norma dobowa nie jest przekroczona. Uczulam, żeby bazować na polskim indeksie jakości powietrza i wartościach stężeń, a nie na przekroczonych normach. To jest zbyt duże uogólnienie i mylące dla użytkowników – wyjaśniła.

Gość przypomniała, że kiedyś zanieczyszczenie powietrza było znacznie większe. – Wcale nie jest to problem ostatnich lat, po prostu więcej się o nim mówi – zauważyła.

– Zanieczyszczenia powietrza wpływają na nas długotrwale. Jeżeli analizujemy historyczne dane, to możemy obserwować jak wyglądają efekty zdrowotne wśród populacji – dodała.

Szacuje się, że 40 tys. osób umiera rocznie z powodu zanieczyszczonego powietrza. – W samej Warszawie przedwczesnych zgonów z powodu ekspozycji na zanieczyszczenia powietrza jest 2800 rocznie – wyliczyła.

Mogą Ci się również spodobać

Gigantyczne złoże ropy w Chinach

Odkrycie może wpłynąć na sytuację na rynku ropy. Chiny – największy pojedynczy importer czarnego ...

Państwowa energetyka skończyła z odchudzaniem

Do niedawna wszystkie spółki były na ostrej diecie. Dziś tylko nieliczne tną zatrudnienie. Szansa ...

Łotwa liczy na polski prąd

Bez drugiego mostu energetycznego Polska-Litwa, republikom nadbałtyckim trudno będzie uniezależnić się od prądu z ...

Tchórzewski: Problemy z EDF retorsją za Caracale

Żadne kwestie polityczne nie powinny mieć miejsca ws. sprzedaży należących do francuskiej firmy EDF ...

Na wyłączaniu maszyn można zarobić

Polskie Sieci Elektroenergetyczne zaczynają budować nowy model tworzenia rezerw na kryzysowe chwile: to kontrakty ...

Produkcja żywności silnie oddziałowuje na środowisko naturalne poprzez zużycie wody i wykorzystywanie pestycydów. Dlatego marnowanie żywności jest nie tylko skandaliczne w obliczu głodu, ale i nieekologiczne

Wyrzucanie jedzenia przyczyni się do katastrofy klimatycznej

Produkcja żywności pociąga za sobą emisję związaną z rolnictwem, ale i przetwórstwem, transportem czy ...